Webrr gaat stoppen

Ik ben het afgelopen jaar steeds minder productief. Daarover kun je in dit bericht mijn analyse lezen. De conclusie is dat ik ga stoppen met Webrr. Ik blijf nog wel hosten, updaten en ondersteunen waar nodig. Dus geen paniek! Maar ik zal geen nieuwe projecten meer aannemen en ik wil jullie vragen om uit te kijken naar andere oplossingen. 

Ik heb de laatste weken al een aantal van jullie gesproken en merk dat ik in herhaling val en dan niet altijd zin heb om weer alles uit te leggen. Daarom hier nog één keer het hele verhaal.

Toen ik in 2010 mijn MBO diploma had behaald besloot ik mijn toenmalige bijbaan op te zeggen om me bij de Kamer van Koophandel te registreren. Ik had al wat websites gemaakt en het leek me goed om hier als ZZP’er mee door te gaan.

Sindsdien heb ik vele projecten afgerond. Groot en klein. Naast mijn HBO studie als bijbaan. Part-time. En de laatste jaren fulltime. Thuis of op kantoor. In opdracht van. Samen met partners. Of alleen. Ik heb veel moois mogen maken en ben iedereen die hierbij betrokken was erg dankbaar. Ik heb het altijd met plezier gedaan. Alleen het laatste jaar is dat veranderd.


Wat is er gebeurd?

Ik was steeds minder gemotiveerd om te gaan werken. Daardoor werd ik minder productief en leverde ik ook minder kwaliteit dan voorheen. Ik ben natuurlijk gaan nadenken waar dit door kwam en ben bij de volgende punten uitgekomen.

Ik haalde geen voldoening meer uit mijn werk. Was ook niet trots meer op het eindresultaat. Dat heb ik altijd wel een beetje gehad. Tijdens het ontwikkelen kijk je zo lang naar de site, dat je bij het opleveren alleen de lelijke randjes nog ziet. En vaak beginnen de updates meteen na de oplevering omdat een site eigenlijk nooit af is. Er kan altijd weer iets nieuws bij en je moet mee met de techniek.

Ook moest ik vaak compromissen doen door lage budgetten bij klanten. Dan kon ik niet bouwen wat ik eigenlijk wilde en moest daardoor genoegen nemen met middelmaat. Ik neem niemand hierin iets kwalijk. Maar het speelt wel mee.

Als ZZP’er werkte ik ook vaak alleen. Natuurlijk had ik wel contact met klanten en partners. Maar ik werkte alleen. Als ik het niet deed, werd het niet gedaan. Er was niemand die mijn werkzaamheden kon overnemen, aanvullen of verbeteren als dat nodig was. Ik zat doordeweeks soms ook dagen achtereen thuis te werken en sprak dan helemaal niemand, behalve via mail.

Ik moet toegeven dat de hoeveelheid werk ook minder is geworden. De designers waar ik mee werkte zijn gedeeltelijk een andere kant op gegaan waardoor ik daar minder werk van kreeg. Maar ik zie dit toch meer als gevolg van mijn dalende productiviteit en interesse. Er waren genoeg andere kansen die ik heb laten liggen.

Ook lichamelijk gaat het de laatste jaren niet echt goed. Natuurlijk word ik ouder, maar van websites ontwikkelen word je ook niet fit. Mijn conditie is nooit zo slecht geweest als vorig jaar. Ik sport ook niet en zodoende ben ik veel aangekomen. Dat ben ik ook gewoon zat. Ga dan sporten zul je zeggen. Maar dat is er de laatste jaren niet van gekomen en dat zal ook de komende jaren niet gaan gebeuren. Ik ken mezelf goed genoeg.


Tijd voor maatregelen

Na een jaar vol twijfel heb ik begin dit jaar besloten om ermee te stoppen. In eerste instantie wide ik het niet weten. Ik heb jaren gestudeerd en om dat nu zomaar naast me neer te leggen, dat is nogal een besluit. Maar het gaat gewoon niet meer. Ik stelde ook steeds meer klanten teleur met trage reacties op mails en werkzaamheden die onnodig lang duurde. En via jullie mijzelf nog het meest.

Begin dit jaar heb ik alles op een rijtje gezet en besloten om een nieuwe baan te zoeken. Waar ik in een team kan werken. Meer fysiek bezig ben. En dagelijkse deadlines die zorgen voor een voldaan gevoel. Ik moet simpelweg weer het plezier in mijn werk terugvinden. En dat gaat niet lukken als ik het nog langer laat voortkabbelen. Dus tijd voor maatregelen! Dan maar even geen websites, computers en internet.


Geen zorgen, je website blijft gewoon online

Ik wil niemand in de steek laten. En ik begrijp dat het voor jullie ook vervelend is. Daarom ga ik wel door met hosten – je site of mailbox gaat dus niet offline. Als er updates zijn wil ik die ook nog doorvoeren. En ik zal ook bij problemen blijven ondersteunen. Er zal alleen wat meer tijd overheen gaan aangezien ik het met een paar uurtjes in de avond en het weekend moet doen.

Ik wil jullie wel vragen om uit te kijken naar andere oplossingen. Iemand anders die kan helpen bij het beheren van de website. Dat lijkt me uiteindelijk beter voor alle partijen. Ik heb daar helaas geen pasklare oplossing voor. Ik ken helaas niemand waar ik je naartoe zou kunnen sturen.


Bedankt!

Ik wil iedereen met wie ik gewerkt heb enorm bedanken. PCExtreme en TransIP voor het hosten. Apple voor het gereedschap. In het bijzonder Guido en Ilona. Zonder jullie had ik nooit zoveel moois kunnen maken. Maar ook Drukkerij Van As – vanaf het eerste uur vaste klant. En Pieter, voor het laatste jaar. En al mijn andere klanten. Ik baal ervan dat ik jullie hiermee opzadel. Ik had het ook liever anders gezien. Maar ik hoop dat nu enigszins duidelijk is waar dit besluit vandaan komt.

Het heeft een hele tijd geduurd voordat dit besef is ingedaald en ik uiteindelijk deze keuze heb gemaakt. Nu ik dat gedaan heb voelt het goed. Ik heb het naar mijn zin op mijn nieuwe werk. En kijk erg uit naar september, als ik met familie een rondreis door Amerika ga maken. Tot die tijd lekker werken! Aan mijzelf en mijn toekomst. </webrr>

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Nieuws